„Te tegyél érte!” – klímatudatosságot erősítő lakossági szemléletformálás Celldömölkön

2020-03-05

Üdvözöljük a „Te tegyél érte!” – klímatudatosságot erősítő lakossági szemléletformálás Celldömölkön című projekt oldalán. Honlapunkon érdekes és aktuális információkat tudhat meg a programról.

PROJEKTINFORMÁCIÓK

A projekt megvalósításának helye Magyarország, Celldömölkre és városrészeire kiterjedően. A projekt keretében elkészült Celldömölk város Klímastratégiája. A programok akciónapok szervezésével, valamint a városrészek hagyományos rendezvényeire való kitelepüléssel hozzájárulnak napjaink egyik legnagyobb gazdasági és társadalompolitikai kihívásának, a klímaváltozásnak a bemutatásához, mely a gazdaság egyes területein kívül a társadalom minden rétegét érinti és befolyásolja a közeljövő életminőségét is.  

PROJEKTADATOK

A projekt azonosító száma: KEHOP-1.2.1-18-2018-00093 
Kedvezményezett neve: Celldömölk Város Önkormányzata
A projekt címe: „Te tegyél érte!” – klímatudatosságot erősítő lakossági szemléletformálás Celldömölkön
A szerződött támogatás összege: 9 775 534 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezet befejezési dátuma: 2022.04.30

CELLDÖMÖLKVÁROS KLÍMASTRATÉGIÁJA


Letöltés

RÉSZLETES SZAKMAI TARTALOM

 • Városi klímastratégia kidolgozása adott módszertan alapján: A Klímabarát Települések Szövetsége által kidolgozott útmutató alapján, a Vas Megyei Klímastratégia figyelembe vételével. Felmérések, kutatások végzése meghatározott módszertan alapján, továbbá együttműködés, egyeztetések a különböző szakmai szervezetekkel, hatóságokkal, civil szervezetekkel.
 • Szemléletformálási Akciónap: Családok részére – Vulkán Gyógy- és Élményfürdő,
 • Szemléletformálási Akciónap: 16-24 évesek részére – Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium,
 • Szemléletformálási Akciónap: Általános Iskolások részére – Celldömölki Városi Általános Iskola Alsósági Tagiskolája,
 • Szemléletformálási Akciónap: Celldömölki Városi Óvoda Vörösmarty utcai tagóvodája,
 • Települési figyelemfelhívó akció nagyrendezvényhez kapcsolódóan - Alsósági Tavaszi Napok,
 • Települési figyelemfelhívó akció nagyrendezvényhez kapcsolódóan - Dömölki Napok,
 • Települési figyelemfelhívó akció nagyrendezvényhez kapcsolódóan - Izsákfai Falunap,
 • Települési figyelemfelhívó akció nagyrendezvényhez kapcsolódóan - Ság hegyi Szüreti Napok,
 • Tanulmányi verseny - általános iskola alsó tagozat, felső tagozat
 • Médiakampány - A projekt eseményeinek, programjainak végig követése, arról való tudósítás
 • Ismeretterjesztő kiadvány kidolgozása, ismeretterjesztő kiadvány terjesztése
 • Klímatudatos tanulmányút
 • Öko-túra akadályversennyel, természetes akadályokkal
 • Ismeretterjesztő bemutatóhely (Kültéri játszópark)

KIADVÁNYOK

FELHÍVÁS - "Klímatudatosnak lenni menő"

Kreatív vagy? Szeretsz játszani a magyar nyelvvel, a szavakkal? Kipróbálnád magad alkotóként?


Itt az ideje, mutasd meg tehetségedet és vegyél részt SLAM POETRY pályázatunkon!


Celldömölk Város Önkormányzata a „TE, TEGYÉL ÉRTE!” – KLÍMATUDATOSSÁGOT ERŐSÍTŐ LAKOSSÁGI SZEMLÉLETFORMÁLÁS CELLDÖMÖLKÖN című projekt kertében SLAM POETRY felhívást tesz közzé a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulói részére a klímavédelem hangsúlyozásának és a környezettudatos szemlélet erősítésének céljával.


 • Írj egy rövid szöveget arról, milyen érvekkel győznéd meg osztálytársaid, iskolatársaid, tanáraid, a klímavédelem fontosságáról, arról, hogy ők is tudnak tenni ennek érdekében.
 • Készíts róla videót zárt vagy szabad térben.
 • FONTOS, hogy saját műved legyen, ami ne haladja meg a 3 percet.
 • A pályázatra egy művel nevezhetsz egyéni alkotóként és ha úgy van egy művel párosban, vagy csapatban.

További részletekért kattints a pályázati felhívásra!
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
PÁLYÁZATI ADATLAP
Beküldési határidő: 2022. április 22. 11:00

ESEMÉNYEK

Ki a leg-öko-sabb! Öko-túra akadályversennyel – Kemenes Vulkán Park
Időpontja: 2021.04.22.

2021. április 22-én rendeztük meg a „Ki a leg-öko-sabb! Öko-túra akadályversennyel” rendezvényünket, a Celldömölki Városi Általános Iskola diákjai számára. Az akadályversennyel egybekötött túra a Kemenes Vulkán Parknál kezdődött. Itt a rovarhotelről, madáretetőkről és madárodúkról kaptak információkat. A túra a Ság hegyre vezetett, ahol megismerkedhettek a hegy flórájával és faunájával. A Vulkánparkhoz visszatérve a föld, a levegő, a víz, a talaj, a megújuló energiák témaköréről beszélgettünk velük. Ezután elkészítették az erdő szintjeit bemutató installációt. Szintén csoportban dolgoztak a terményekből alkotott tárgyakon. A terményeket a hegyen, az erdők alján gyűjtötték össze, a tobozokból állatfigurákat alkottak különböző kiegészítők segítségével. Egyúttal minden gyermek megrajzolta a saját kitűzőjét. A jelvényre az ökológia, a környezet témaköréből választottak maguknak, amit a rajzolás után jelvénykészítőgéppel végleges formába öntötték.

Települési figyelemfelhívó akció nagyrendezvényhez kapcsolódóan - Alsósági Tavaszi Napok
Időpontja: 2021.06.12.

Az Alsósági Tavaszi Napok Celldömölk külön városrészéhez, Alsósághoz kapcsolódó nagyrendezvénye, amely hagyományos módon évek óta szerveződik, ehhez kapcsolódtunk a projekt célkitűzéseit figyelembe véve, és szerveztünk klímastandot. A programon keresztül szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás napjaink egyik legnagyobb gazdasági és társadalompolitikai kihívása, mely a gazdaság egyes területein kívül a társadalom minden rétegét érinti, és befolyásolja a közeljövő életminőségét is. A programon a családokat, ezáltal minden korosztályt megszólítottunk. A klímastandon klímatudatosságot formáló klímakérdőív, kvíz kitöltésére, öko-lábnyom mérés elkészítésére és műanyag kupakokból játékok, dísztárgyak készítésére volt lehetőség.

Szemléletformálási Akciónap – Óvodások részére – Celldömölki Városi Óvoda Vörösmarty Utcai Tagóvodája
Időpontja: 2021.06.16.

A Szemléletformálási Akciónapon a Celldömölki Városi Óvoda Vörösmarty Utcai Tagóvodája óvodásai látogattak el a program helyszínéül szolgáló Kemenes Vulkán Parkba. A programon 81 óvodás vett részt kisebb csoportokban. Játékos drámapedagógiai foglalkozás keretében feldolgozásra került „Mindentbele Béla” meséje. A mese elolvasása után többféle anyagú hulladék képe került megmutatásra a gyerekeknek, és ők megmondták, melyik klímanóhoz tartozik, hogyan válogatnák ők a hulladékot. Sor került PET palackokból szélforgók készítésére. A látogatóközpont előtti parkban létesített „Palántoldában” az óvodában korábban összegyűjtött joghurtos poharakba, „cserepekbe” magokat ültettek az animátorok a gyerekekkel. A növényeket hazavitték és otthon nevelgetik tovább. Az ültetés közben a növények környezetre gyakorolt hatásáról esett szó. A Vulkánpark megújuló energiát használ, geotermikus energiával történik az épület fűtése-hűtése. Az épület érdekességére alapozva a gyerekekkel kirakós játékok készítésére került sor használt papírdobozok felhasználásával.

Települési figyelemfelhívó akció nagyrendezvényhez kapcsolódóan - Dömölki Napok
Időpontja: 2021.06.20.

A Dömölki Napok Celldömölk külön városrészeihez, Pórdömölkhöz és Nemesdömölkhöz kapcsolódó nagyrendezvénye, amely hagyományos módon évek óta szerveződik, ehhez kapcsolódtunk a projekt célkitűzéseit figyelembe véve, és szerveztünk klímastandot. A programon keresztül szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás napjaink egyik legnagyobb gazdasági és társadalompolitikai kihívása, mely a gazdaság egyes területein kívül a társadalom minden rétegét érinti, és befolyásolja a közeljövő életminőségét is. A programon a családokat, ezáltal minden korosztályt megszólítottunk. A klímastandon klímatudatosságot formáló klímakérdőív, kvíz kitöltésére, öko-lábnyom mérés elkészítésére volt lehetőség.

Klímatudatos tanulmányút
Időpontja: 2021.07.01.

A tanulmányút célja jó példával előttünk járó öko-, geológiai- és vízivilág létesítmények megismerése, megtekintése. A tanulmányút egyik állomása kapcsolódva Celldömölk vulkáni kötődéséhez, a Káli-medence kupájának őre, a Bakony-Balaton Geopark látógatóhelye, a Hegyestű volt, Monoszlón. Szintén megtekintésre került a Bodorka Balaton Vízivilág Látogatóközpont Balatonfüreden. A Látógatóközpontban szerzett élmény, információ a celldömölki és környéki tavak, patakok, folyók élővilágának megóvása érdekében szolgált segítségül.

Települési figyelemfelhívó akció nagyrendezvényhez kapcsolódóan – Izsákfai Falunap
Időpontja: 2021.07.10.

Az Izsákfai Falunap Celldömölk külön városrészéhez, Izsákfához kapcsolódó nagyrendezvénye, amely hagyományos módon évek óta szerveződik, ehhez kapcsolódtunk a projekt célkitűzéseit figyelembe véve, és szerveztünk klímastandot. A programon keresztül szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás napjaink egyik legnagyobb gazdasági és társadalompolitikai kihívása, mely a gazdaság egyes területein kívül a társadalom minden rétegét érinti, és befolyásolja a közeljövő életminőségét is. A programon a családokat, ezáltal minden korosztályt megszólítottunk. A klímastandon klímatudatosságot formáló klímakérdőív, kvíz kitöltésére, öko-lábnyom mérés elkészítésére és műanyag kupakokból játékok, dísztárgyak készítésére volt lehetőség.

Szemléletformálási Akciónap: Családok részére – Vulkán Gyógy - és Élményfürdő születésnap
Időpontja: 2021.08.20.

A Vulkán Gyógy- és Élményfürdő Celldömölkön a családok kedvelt helye adottságai miatt. Klímastandunk felállításra került egy szemléletformálási akciónap keretében a fürdő születésnapi rendezvényén. A stand szakmai anyagainak megismerése mellett a gyermekek és a felnőttek játékos feladatokban vehettek részt. Tisztított, összekevert hulladékot válogattak fajtánként. A leghelyesebben és leggyorsabban válogató apró ajándékot kapott. A standhoz látogatókkal egy installáció került kialakításra újrahasznosított alapanyagok segítségével. Minden látogató ’tett érte’ , hogy a Klímastand teljes legyen. A kisebb gyerekek a színező- és alkotó sarokban próbálhatták ki az óriás kirakót, a kifestőt és egyéb kreatív újrahasznosított játékokat.

Települési figyelemfelhívó akció nagyrendezvényhez kapcsolódóan - Ság hegyi Szüreti Napok
Időpontja: 2021.09.25.

A Ság hegyi Szüreti Napok Celldömölk városának nagyrendezvénye, amely hagyományos módon hosszú évek óta szerveződik nagy látogatottsággal. Ezt szem előtt tartva kapcsolódtunk a projekt célkitűzéseit figyelembe véve, és szerveztünk klímastandot Alsóság Városközpontba. A kilátogatók az animátoroktól megismerhették a klímavédelem területén már megvalósult jó példákat, környezetbarát megoldásokat, energiatakarékos tippeket. A játékos kedvűek kipróbálhatták az újrahasznosított anyagokból készült memória játékot és egyéb játékokat, tölthettek klímakvízeket, kérdőíveket, a bátrabbak megmérhették Öko-lábnyomukat is. A Szelektáljunk közösen! akció keretében kihelyezésre kerültek szelektív hulladékgyűjtők, amelyekkel a megfelelő szelektív gyűjtőkbe való elhelyezésre ösztönöztük a résztvevőket.

Szemléletformálási Akciónap: Általános Iskolások részére – Celldömölki Városi Általános Iskola Alsósági Tagiskolája
Időpontja: 2021.12.15.

2021. decemberében a Celldömölki Városi Általános Iskola Alsósági Tagiskolájába látogattak Önkormányzatunk animátorai egy szemléletformálási akciónak keretében. A tanulók egy zöld kézműves foglalkozás kertében a háztartásban egyik legnagyobb hulladék képző PET palackok újra felhasználásának néhány lehetőségét sajátították el. A tisztított palackokból különböző tárgyakat, játékokat alkottak meg a gyerekek. Készült kaspó, ceruzatartó, szélforgó. A Palántolda programelem kertében a palackokból kialakított „cserepekbe” magokat ültettek a gyerekek. Ezeket a növényeket hazavihették és később kiültethetik a kertbe, balkonra. A kézműves foglalkozások mellett különböző a klímavédelemhez kapcsolódó témájú kvízek kitöltésével a gyerekek az eddig megszerzett információkat elmélyíthették és újabbakat szerezhettek.

Szemléletformálási Akciónap: 16-24 évesek részére – Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium
Időpontja: 2022.04.25.

2022. április 25 – én az iskolai Fenntarthatósági hét keretében valósult meg a „Szemléletformálási Akciónap: 16-24 évesek részére” című programelemünk. Önkormányzatunk animátorai két helyszínen várták a diákokat a gimnázium területén. Az egyik osztályteremben felállításra került Celldömölk város klímastandja, ahol a diákok többféle klímakvízt is tölthettek, megmérhették ökológiai lábnyomukat, valamint az újrahasznosításról, újrahasználatról hallhattak előadást. A kvízt legjobban kitöltők közül osztályonként 1-1 főt értékes zöld ajándékcsomagban részesítettünk. Az iskola udvarán parkolt egy teljesen elektromos meghajtású BMW autó, melyről a diákok meghallgathattak egy rövid tájékoztatót. Ezután az animátor kollégával ki is próbálhatták és menetközben meg is figyelhették működését. Az Akciónap keretében kihirdetésre került a „Klímatudatosnak lenni menő” címmel kiírt slam poetry pályázat eredménye is. A beküldött pályamunkák közül két kiemelkedő alkotás díjazásban részesült.

KÉRDŐÍV


Köszönjük, hogy kitöltötte kérdőívünket.